15 december -Yoga; mjukar upp kroppen och lugnar sinnet

Jag minns inte längre vad som fick mig att börja med yoga, men jag minns känslan i kroppen och lugnet i sinnet som infann sig redan första gången jag provade. Jag var fast, och har fortsatt med yoga sedan den där första gången. I perioder har jag yogat varje dag, det har blandats med perioder när jag gör yoga en gång i veckan. Men oavsett, så har jag aldrig slutat. För mig har yoga blivit en räddning, och ett nödvändigt inslag i mitt liv.

Jag vill gärna dela med mig av ett smakprov av yoga, och berätta lite om vad den betyder för mig.

Varför yogar jag?

Jag yogar av olika anledningar, både för att träna min kropp men också för att yogan lugnar mitt sinne, och för att träna den medvetna andningen.
I yogan kan jag fokusera på att träna styrka, balans, rörlighet, smidighet och koordination på ett sätt som passar både min kropp och min dagsform. Jag kan välja om jag vill utmana mig eller om jag vill upprätthålla det befintliga. Sinnet blir lugnt och jag får lättare att fokusera, jag tänker klarare och stressen i både kroppen och i sinnet minskar.
Yoga har varit min räddning många gånger, både rent fysiskt för att den får min kropp att må bra, men också för mitt sinne, då den ger mig ett lugn som gör att jag kan hantera stressade situationer på ett eftertänksamt sätt – utan att bli stressad.

Idag tänkte jag dela med mig av några yogaövningar. Övningar som är mer som en form av stretch och får kroppen att bli mindre stel och mer rörlig. De går att göra antingen på golvet eller sittandes på en stol. Väljer man att sitta på en stol är det viktigt att man tänker på att spänna upp coren (magmusklerna och ryggen) så att man inte hänger på kotorna i ländryggen. Om det gör det minsta ont så skall man inte göra övningen. Men Våga prova – kanske gillar du det här miniprogrammet för att mjuka upp och stretcha igenom kroppen.
Du behöver en matta (eller en handduk), kuddar och en filt.
Lycka till!

Prova yogaövningar

  • Ligg på rygg på golvet med armarna längs med sidorna, handflatorna upp, armar och ben en bit ifrån varandra/kroppen eller sitt bekvämt (på golvet eller på en stol) med händerna i knät. Välj om du vill sluta ögonen eller behålla de öppna. Andas lugna andetag in och ut genom näsan – försök att göra andetagen lika långa. Kanske räkna till fyra på både inandning och utandning. Känn hur kropp och sinne mår.
  • Sitt bekvämt (på golvet eller på en stol) och börja väcka kroppen. Sträck båda armarna uppåt, sänk den vänstra armen och handen ner mot sidan, sitter du på golvet låt handflatan möta golvet och sträck höger arm över örat och sträva mot vänster samtidigt som du känner hur hela höger sida av kroppen sträcks och stretchar. Byt sida. Gör 8 gånger per sida.
  • Katt och ko – en rörelse som mjukar upp hela kroppen. Du kan göra den stående på alla fyra eller sittandes på knä. Svanka försiktigt andas in och titta framåt uppåt, andas ut samtidigt som du skjuter rygg som en katt. Runda ryggen och titta inåt mot naveln. Andas in och svanka mjukt och försiktigt igen. OBS! det får inte göra ont i ryggen! Ta det försiktgt.
    Om du sitter gör du övningen ppå samma sätt – tänk att du svankar och tittar framåt uppåt, andas  sedan ut samtidigt som du rundar ryggen och tittar mot magen/naveln.
    Gör 8 repetitioner.
  • Sitt på golvet och sträck ut båda benen framför dig, böj sedan det högra benet och sätt foten på vänster sida om benet som är utsträckt, ta tag om knäet med den vänstra handen. Sträck upp kroppen – nu kan du välja om du vill lägga den högra handen på knäet eller om du vill sätta ner fingertopparna snett bakom dig till höger för att få mer stretch. Andas in och sträck upp dig andas ut och se om du kan vrida kroppen någon millimeter. Håll i 4 andetag och byt sida.
  • Ligg på golvet – lyft upp knäna i 90 grader och låt bägge två falla åt höger, når de inte ner till golvet palla upp med kuddar under och emellan dina knän, lägg gärna höger hand på ditt knä eller ben, låt sedan vänster arm sträckas ut åt sidan samtidigt som din blick följer med. Slappna av och andas. Korrigera ställningen allteftersom kroppen slappnar av. Ligg 60 sekunder innan du byter sida.
  • Avsluta liggande på golvet, sträck ut kroppen som en stjärna, ta gärna en filt över dig, slappna av och känn efter hur du mår. Ligg kvar två-tre minuter. (När du låter kroppen slappna av helt och andas lugnt ända ner i magen, lugnas ditt nervsystem.)

En kommentar på “15 december -Yoga; mjukar upp kroppen och lugnar sinnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.