Träna med Parkinson – motivation

Motivation och drivkraft

Motivation och drivkraft, det där lite diffusa som en del personer verkar ha ett överflöd av medan andra är helt utan. Hur motiverar man sig att träna? Hur hittar man sin drivkraft och den motivation som behövs för att prioritera träningen. Den träning som man trots allt vet är så viktig för att man skall må lite (eller mycket) bättre med Parkinsons. Utan motivation blir träningen sällan av och eftersom tröskeln kan vara ganska hög gäller det att drivkraften finns. Det skall ge mer att träna än att låta bli.

För mig innebär det att jag behöver en ”vinst” varje gång jag tränar, den ”vinsten” är min drivkraft. Jag har därför olika saker som motiverar mig att träna, mina tre starkaste drivkrafter just nu:

Jag mår bättre av att träna – jag lindrar och bromsar mina symptom. Jag träffar kompisar, och jag kan sitta i bastun efteråt och vara social.

Jag tror att det är svårare att fortsätta med träning än att börja träna – tänk på alla som köper träningskort i januari och lägger av i mitten av februari. Med en medveten och uttalad motivation blir det mycket lättare att fortsätta.

Vill du hitta din motivation och drivkraft?

Fundera på vad det är som får dig att vilja träna, vad som driver dig. Är det fysiska resultat? Är det medvetenheten om att du kan påverka din kropp? Är det glädjen i att kunna röra sig? Är det kompisar du träffar? Är det lugnet i yogan? Är det som för mig, känslan av att vinna något varje gång jag tränar? eller är det något helt annat? Våga prova olika saker, det kanske inte är så viktigt vad du gör utan kanske är det viktigare att du gör och det är lättare att göra något som man tycker om.