Träning & hälsa

Att träning och fysisk aktivitet är ett måste vid Parkinsons är nog något som alla drabbade vet. Hur och vad man kan träna är individuellt – men att röra på sig varje dag är ett måste. Genom träningen kan man bibehålla de fysiska resurser som man har, man kan dessutom förbättra dem och på så sätt bromsa de fysiska symptomen.

Sedan ska man ju träna sin hjärna också, hjärnjympa för minnet varje dag – pust.

Jag har provat mig fram med olika former av träning, fysisk aktivitet, och upptäckt hur lätt det är att begränsa sig, att stanna kvar i sin komfortzon. För mig är fysisk aktivitet och rörelse en viktig pusselbit för att hantera mina symptom. Jag har satt ihop en kombination av olika träningsformer som gör att jag både bibehåller och stärker min fysik, rörlighet, hållning, koordination, kondition, balans och styrka. Jag gillar utmaningar och att utvecklas så får jag lust att prova något nytt gör jag det. Det viktigaste för mig är att jag utgår ifrån min Parkinsons när jag tränar, och att träningen ger resultat.
Jag tränar för att må bra:
jag har ”roligt” när jag tränar – okej jag gillar tydligen att plåga mig, det är nog snarare känslan av peppning och att man fixar något som är utmanande.
jag tränar balans, rygg och core – stark rygg och core för hållningen, balans för att den försämras.
jag tränar en blandning av styrka, puls, koordination och stretch – för att klara olika situationer i vardagen.
jag tränar rumpa och ben – för de bär upp min kropp vare dag.
jag tränar rörlighet och hållning – eftersom kroppen stelnar till.
jag promenerar varje dag – för att hålla igång rörelsemekaniken både i hjärnan och kroppen.
Med den här kombinationen av träning vill jag förbättra min kroppshållning, balans, styrka och minska rigiditeten i musklerna.
Koordinationen i olika fysövningar (med och utan pulstopp) och i dans gör att hjärnan får jobba lite också!
Promenader var och varannan dag har jag upptäckt passar min kropp bra och påverkar stelheten, åtminstone för stunden.

Jag vill må så bra som möjligt så länge som det går och är en genomtänkt kombination av träning vägen dit så går jag den gärna.
Hjärnan får, som sagt, en del träning tack vare koordination i olika övningar. Sudoku och korsord är andra former av träning, precis som att läsa böcker.