Erfaren patient – utbildad i ”Lära- och bemästrametoden”

Att inspirera, motivera, dela med mig och stötta andra är något som ligger mig varmt om hjärtat. Att kunna göra skillnad i livet för någon medsyster/bror eller anhörig ger mig styrka att fortsätta dela med mig av mitt liv, mina tankar, mina erfarenheter, mitt liv med Parkinson.

När jag fick frågan om jag ville vara med och leda patientgrupper med Parkinson som erfaren patient tillsammans med en person som arbetar inom vården, blev jag både stolt och glad. Metoden som används heter Lära och bemästra. Nu har jag fått min utbildning och nästa fredag samlas den första gruppen. Det ska bli så spännande att se vilka de är, höra deras frågor och funderingar, deras erfarenheter och deras syn på sjukdomen vi har som gemensam nämnare. Att få vara delaktig i deras resa med Parkinson under några veckor nu under hösten.

Om Lära- och bemästrametoden

Så här beskrivs Lära- och bemästrametoden:

Lära- och bemästrametoden är en patientutbildning. Utbildningen sker till största delen genom dialog i grupp, där erfarenhetskunskap och professionell kunskap får lika stor betydelse.
Innehållet bestäms i stor utsträckning av deltagarna själva. Vid första utbildningstillfället samlar man in de frågor som finns i gruppen genom en s.k. inventering. Det är sedan de här frågorna som ligger till grund för innehållet i utbildningen. Det innebär att varje utbildning blir lika unik som deltagarnas erfarenheter och behov.
Utbildningen sker i form av samtal inom gruppen vilket involverar patienterna i sitt eget lärande. Metoden utgår från patienternas frågor och de kan identifiera sig med den erfarna patient som är en av ledarna för gruppen.

Gemensamt för dem som har genomgått en patientutbildning är att de har fått mer kunskap för att hantera sina liv och upplever att de blivit tryggare och stärkta i sin situation.

4 kommentarer på “Erfaren patient – utbildad i ”Lära- och bemästrametoden”

 1. Nu blir jag väldigt nyfiken på var dessa samtalsgrupper ska mötas. Jag vet inte var i Sverige du bor eller vilket sjukhus grupperna är knutna till. Själv bor jag i Stockholm och hör till neurologen på Karolinska i Huddinge. Men jag har min syster (som också har Parkinsons sjukdom) i Uddevalla.
  Med vänlig hälsning,
  Ann-Sofi

  Gillad av 1 person

  1. Hej
   Jag bor i Göteborg och grupperna är för patienter som hör till neurologen på Angereds närsjukhus. Metoden ”lära- och bemästra” används inom VGR (Västra Götalands Regionen), så den är inte knuten till ett sjukhus. Som patient på neurologen på Angereds närsjukhus blir du tillfrågad om du vill delta i den här ”utbildningen”, du sätts upp på en kölista och blir inbjuden i turordning.
   Allt gott, Cecilia

   Gilla

 2. Hej jag gick den för några år sedan på Angereds närsjukhus. Väldigt givande och intressant , både att träffa experter och andra Parkinsonsjuka.
  Jag undrar om balansövningar . Tips?

  Hälsn Anna-Karin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.