Ibland går det snabbt från må-bra-läge till låg-dos-läge

Tänk känslan; kroppen mjuk och rörlig, stegen spänstiga och lätta. Lägg till en vårsol som värmer och gör att man längtansfullt vänder upp ansiktet, blundar och njuter. Helt klart ett må-bra-läge. Ett läge som passar när man skall promenera.

Just den här dagen blir det BungyPumpstavar på promenaden. Först grusväg, följt av asfalterad gångbana och slutligen promenadslingan som jag brukar gå. Jag njuter av må-bra-känslan i kroppen. Vet att jag skall ta min medicin om ungefär en timme. Vet att det betyder att dopaminnivån har börjat sjunka. Tänker att det är bäst att korta ner promenaden. Så att dopaminet räcker. Jag vänder tillbaka hemåt och märker att känslan i kroppen förändras. Först långsamt, sedan blir det tydligare. Jag är på väg mot låg-dos-läge. Även om jag misstänkte att det skulle hända blir jag förvånad över hur fort det går. Förvånad över hur känslan i kroppen kan förändras från mjuk och rörlig till stel och motsträvig så snabbt.
Aktiviteten som promenaden innebar krävde helt enkelt mer dopamin än vad jag har tagit. Den här gången tog det ungefär trettio minuter att gå från må-bra-läge till låg-dos-läge. Ibland händer det inte alls, ibland går det långsammare, ibland snabbare.

Det är vid de här tillfällena som det kan behövas extra dopamin. Extra piller och en vattenflaska är alltid med mig. Det är inte alltid det behövs, det är inte givet att jag väljer att fylla på. Men det gör mig mycket mer flexibel och ger mig en större frihet. Det innebär också att förändringen från må-bra-läge till låg-dos-läge blir en del av vardagen.

Jag fick min promenad, och väl hemma blev det en värmande kopp te och dopaminpåfyllning enligt schema.

2 kommentarer på “Ibland går det snabbt från må-bra-läge till låg-dos-läge

 1. Jag har också kommit på att man måste ta extratablett när det känns att krafterna är på väg bort.
  Det är inget att spara på

  Gilla

 2. Jag blev otroligt berörd av att se dig på nyheterna igår. Jag är 57 år och fick också diagnosen 2018. Jag har behandlas för Cervikal dystoni sedan 2011, men efter att jag nu äter L-dopa var 3e tim samt andra Parkinson-mediciner så behöver jag inte botoxbehandling för denna sjukdom, så antagligen har det varit Parkinson hela tiden.
  Jag har även Polyneuropati och Sjögrens syndrom.
  Det du berättade, som händer med förmågan att gå, har pågått en tid för mig. Dos-glapp. Flukturationsfas. Jag har mått hemskt dåligt. Sover knappt. Gjort stora förändringar i livet för att klara av vardagen: flyttat 30 mil för att minska stressen som är i Stockholm. Köpt el-trehjuling så jag kan ta mig ut och röra på mig. Med mera.
  Tack för att du finns och för det du gör, jag ska börja följa dig nu.
  Kram Anette

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.