Må bra med Parkinson

Parkinson är ur en synvinkel en fascinerande sjukdom; den är progressiv och samtidigt möjlig att påverka. Personligen tycker jag att det är intressant att sjukdomen på många sätt är unik för var och en av oss som är drabbade – samtidigt som det är mycket som är gemensamt.
Hur vi kan påverka vår sjukdom tror jag också är personligt, unikt för var och en av oss, precis som att viss påverkan förmodligen har positiv effekt för alla. Vad, när, varför och hur är fascinerande frågor som jag hoppas att de som forskar så småningom hittar ett svar och en lösning på!

Mål – må bra med Parkinson

I mitt liv med Parkinson har jag ett mål – att må bra (så bra som möjligt). Det är ett mål som påverkar dagliga val som jag gör, och det är min målbild för veckan, månaden, året, (min framtid) när jag planerar. Ni som följer min blogg vet att jag misslyckas ibland men också att jag lyckas – det som betyder något i det här fallet är att aldrig döma sig själv när det blir fel, utan bara se vad situationen kan lära om sjukdomen och dig själv.

Påverka med träning, kost och kosttillskott

Jag har lärt mig att min Parkinson kan jag – än så länge – påverka med bl.a. träning, kost, och kosttillskott. Det har varit spännande att se vilka effekter jag har uppnått med hjälp av träningen och den kunskapen har sedan varit min drivkraft och motivation när jag har haft läkemedelsbiverkningar som har påverkat mig fysiskt.

För att må bra och både påverka min Parkinson och hantera symptom är jag noga med att träna varje dag. De symptom som jag vill påverka och påverkar är: stelhet, fumlighet, långsamhet, hållning, balans, hjärnan (såklart). När jag tränar puls och styrka (med tyngre vikter) händer det att jag triggar fram skakningar i händerna, om det är bra eller dåligt vet jag inte. Skakningar är inte ett av mina symptom, även om jag kan uppleva att jag skakar/darrar inuti kroppen.
Det här innehåller min dagliga träning:

 • styrka
 • rehab
 • core
 • balans
 • koordination
 • händerna
 • rörlighet och mjukhet i kroppen
 • puls
 • promenader – det här tror jag är oerhört betydelsefullt men just nu får jag avstå på grund av ett överansträngt ben!

Kost

På samma sätt som jag är övertygad om att träning har positiv effekt på Parkinson tror jag att vad man äter spelar roll. Det forskas mycket på hur kost påverkar oss, och olika studier genomförs som täcker både kortare och längre tidsperioder. Forskare har också valt att studera vad de som är äldre och kärnfriska äter; allt för att se hur vi kan påverka vår hälsa med vår kost.
Det jag har läst i ämnet och provat själv har gjort att jag i så stor utsträckning som möjligt äter ketogen kost. När jag har den här kosthållningen mår jag bättre och känner mig piggare, mer fokuserad och det är stor skillnad mot när jag äter traditionellt.
Det blir mycket ovanjordgrönsaker i kombination med kalkon, kyckling, vilt, ägg och fisk eller kikärtor och bönor.

Träningen och kosten kompletterar jag med kosttillskott – Vitamin D och B, Omega 3, Gurkmeja och magnesium.

Vem styr i livet med Parkinson?

Trots allt, det går inte att bestämma över sin Parkinson utan man får vara ödmjuk och följsam – anpassa vad och hur efter sin dagsform och efter kunskap om sin egen unika Parkinson. Att vägra lyssna på sin sjukdom är lika illa som att lyssna för mycket, att lära sig mer, att prova olika saker.
Att leva med och inte mot; det är mitt sätt att må bra med Parkinson. Det är den inställningen som gör att jag aldrig ger upp, det finns alltid ett sätt.

4 kommentarer på “Må bra med Parkinson

 1. God Fortsättning Cissi 🌹
  Läst ditt kloka inlägg på din blogg, som vanligt.
  Goda råd att leva,träna och äta allt efter sin förmåga.
  ( utan att gå in på detaljer,som jag redan skrivit om gällande mig och min nutritionsproblematik…)
  En sak ,som du säkert vet redan vilka vitaminer det gäller, men kunde inte låta bli att påpeka en sak.
  Alla dina följare kanske inte vet.

  Sedan dag ett med L- dopa. (Mestadels Madopark ,men andra sorter tillagda Under dessa 6-7 år)
  Läkarna har sagt till mig att Alla typer av vitamintabletter( även receptfria)
  krockar med L-dopa, och har därför sagt att jag Absolut inte ska ta ngn form av vare sig receptfria vitaminer el Järntabletter i kombination med L-dopa.
  Om Järn behövs vid ev lågt HB ,är det ngn form av injektion man skall få på sjukhus
  ( om biverkn skulle uppstå, kanske individuellt, men i mitt fall) Ej Receptfria järntabletter.
  Jag har har blivit informerad så många ggr att inte ta vitamintabletter el järntabletter med L- dopa. Frågat många ggr , eftersom min största näringstillförsel är näringsdrycker.

  Det är skillnad och viktig som du skrev att man får i sig detta genom normal kost ( när man kan).
  Tänkte jag ville skriva till dig ,vilken information jag fått från dag ett med Madopark
  ( inte ens multivitaminer receptfria går ) Detta från flera olika läkarutlåtanden.
  Hoppas allt väl med dig😊 och att du kan och orkar fortsätta med all din fina träning🌺
  Kram Katarina🌸

  Gillad av 1 person

  1. Hej.
   Delar givetvis din uppfattning om att man alltid ska träna efter både sin dagsform och sina förutsättningar och att max är 75% av det man orkar. Super viktigt för att fortsätta må bra, och slippa bli helt utmattad. Men det du skriver om vitaminer och l-dopa är nytt för mig och intressant. Jag tar alltid vitaminer mellan tidpunkten för l-dopa och aldrig samtidigt när jag har tagit de tillsammans har jag märkt att l-dopan inte verkar ordentligt!
   Jag fortsätter att träna efter förmåga, just nu hellre kortare stunder och flera gånger om dagen.
   Kram Cecilia

   Gilla

  2. Här kommer fortsättning på mitt första svar: Jag har läst på en del om tillskott i samband med Parkinson och redan innan jag fick min diagnos åt jag d-vitamin och b12 (methylcobalamin). I samband med diagnosen läste jag mer och hittade forskning vars resultat visade att tillskott av d-vitamin, b12, b6 och b1 + gurkmeja var bra på olika sätt. Bland annat var det bra med just b-vitaminer i samband med l-dopabehandling – alltså precis tvärtemot vad man har informerat dig om! Minst sagt förvirrande. Jag är väldigt glad för att du delar med dig av din kunskap, det är viktig information om hur kosttillskott kan påverka medicineringen. Om möjligt skall jag se om jag kan hitta mer information i ämnet. Vet du mer får du gärna berätta. Må Gott. Kram Cecilia

   Gilla

 2. Forts. Från Katarina
  Ska också läsa på mer om just det du nämner ( dessa vitaminer kan jag inte mkt om) och höra mig för.
  Som sagt,förvirrande el hur😊?
  Tack för info! Hör av mig om jag får reda på ngt ” nytt” gällande detta.
  Kram Katarina

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.