22 december – värk i kroppen; prova spikmattan

För ungefär femton år sedan köpte jag en spikmatta. Jag var minst sagt skeptisk; men flera av mina träningskompisar och instruktörer pratade om hur den hjälpte de att slappna av och varva ner.

Det var ett lätt beslut att prova spikmattan – och jag fastnade direkt! Till och med barnen, som var ganska små då, använde spikmattan. Efter en dag när de var trötta men uppe i varv och hade svårt att komma till ro frågade de efter spikmattan, la sig på den och somnade lugnt. Det var som trolleri!

För 11 år sen blev spikmattan utsedd till årets julklapp, sedan har det varit ganska tyst om den. Jag tillhör de som fortsatte att använda spikmattan och många gånger har den varit min räddning.
Den har hjälpt mig att lindra smärta i kroppen, den har fått mig att slappna av när jag har varit stressad och den har hjälpt mig att somna och sova i många, långa perioder av kronisk smärta.
Jag använder fortfarande min spikmatta, men nu oftast som massagematta som får spända muskler att slappna av. Har du en spikmatta? Om du har det är mitt tips att plocka fram den och använd den. Använd den för att slappna av, för att kunna sova, för att lindra smärta och värk, för att öka blodgenomströmningen; massage – eller bara för att det är skönt 🙂

Nyfiken?, skeptisk?

För mig räcker kanske skönt som anledning till att använda den, men jag blev nyfiken på att ta reda på mer om vilka fysiska fördelar det finns med spikmatta.

Om du är nyfiken, som jag, eller är du skeptisk och tänker ”hur kan det vara bra att ligga på spikar?” – läs då vidare här

Så funkar en spikmatta

När du lägger dig på mattan kan du uppleva en stickande känsla, som ganska snart övergår till värme och avslappning. Det beror på att spikarnas stimulans skickar smärtsignaler till hjärnan, som i sin tur frisätter endorfiner och lugnande hormoner i kroppen.
Samtidigt stimulerar spikmattan blodcirkulationen, vilket syresätter musklerna och det får dig att känna dig piggare när det är dags att avsluta.

Att använda en spikmatta

Tänk på följande om du inte använt en spikmatta förut:

  • Du kan reglera trycket genom att lägga på ett lakan eller en handduk.
  • Ligg med benen lätt böjda.
  • Använd spikmattan 10-15 minuter den första veckan. Efter det rekommenderas att man ökar med ungefär fem minuter per vecka.
  • Spikmattan kan du använda i sängen eller på golvet.

6 fördelar med spikmatta

  1. Kan lindra smärta och ge en skönt avslappnande känsla.
  2. Kan hjälpa mot stress och sömnlöshet.
  3. Kan frisätta endorfiner och välmåendehormoner.
  4. Syresätter muskler genom att stimulera blodcirkulation.
  5. Massage för hemmabruk.
  6. Mjukar upp stela muskler.

Är du skeptisk och tänker, ”hur kan det vara bekvämt att ligga på spikar?”, Våga prova, du kanske blir positivt överraskad! Du kanske till och med tänker:
”Det här var ju riktigt skönt!”

2 kommentarer på “22 december – värk i kroppen; prova spikmattan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.