10 december – Boktips

Jag gillar att läsa, och böcker har alltid funnits i mitt liv. Från barndomen minns jag hur jag låg i sängen och läste i skenet av min sänglampa, ofta hann klockan passera midnatt innan jag kunde slita mig, slå ihop boken och somna. Det var tufft att komma upp ur sängen dagen efter; men det var det värt.
Att läsa är fortfarande något som jag tycker mycket om, men under en period gjorde Parkinson det svårt för mig att orka koncentrera mig på bokstäverna som bildade orden, som blev till meningar på sidan i en bok, det var ofta jag fick läsa om samma ord, samma mening, samma stycke; ibland flera gånger.
I den vevan skaffade jag mig Storytell. Då för att underlätta när jag ville läsa, nu mest för att det är bekvämt och jag kan lyssna samtidigt som jag gör annat – det passar mig perfekt! (För att inte tala om hur skönt det är att somna till högläsning, när man tar en tupplur under dagen!)

Vissa böcker får mig fortfarande att, precis som i barndomen, glömma både tid och rum, det är som att bli en del av berättelsen. Andra böcker är småmysiga och bidrar snarare till att rensa hjärnan, koppla bort en stund och slappna av.
Det finns så många olika genrer, olika böcker; olika berättelser, och varje oläst bok erbjuder möjligheter till en ny läsupplevelse.

Jag vill gärna dela med mig och tipsa om några böcker, vad jag läser just nu, vad jag planerar att läsa, och vad jag nyligen läst och blivit förtjust i.

Vad jag läser just nu

Just nu läser jag:
Döden som vakar” av Anne-Marie Schjetlein
Jag gillar boken, den är lagom spännande, med ett trevligt språk.

Boken handlar om:
”ANDREAS, STINA OCH BARNEN är lyckliga i sin stora bonus-familj och njuter av tillvaron med bebisen Julia. Men för Andreas tar arbetet på sjukhuset ut sin rätt. Personalen är slutkörd och stressen hotar kvaliteten på vården. Andreas oroar sig även för en av sina svårt sjuka patienter som har sin pappa vid sin sida dag som natt. När hon äntligen vaknar upp ur koman är pappan som bortblåst och patienten hävdar att hennes föräldrar är omkomna sedan länge.”

Nästa bok som jag kommer att läsa:

Samlade verk” av Lydia Sandgren.
Boken vann Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen.

Boken handlar om:
”I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.”

Boktips – skönlitteratur och deckare

Nu i december finns det goda chanser till fantastiska lässtunder, så jag tänkte tipsa om några av mina favoriter bland nyare skönlitteratur och deckare.

Skönlitteratur
De sju systrarna” är en serie av Lucinda Riley. Underhållande läsning, ”må-bra-böcker”. I år kom den sjätte boken. Har du inte läst de här böckerna? Lyckliga du! Bara att börja med den första boken och njuta.

Solsystern: Electras bok”, är den sjätte boken och handlar om:
”På ytan verkar Electra D’Aplièse ha allt: hon är vacker, rik och berömd. Men adoptivfaderns plötsliga död har rubbat hennes redan sköra sinnestillstånd och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor. Sökandet efter hennes egen familjehistoria leder Electra till Afrika.”

Nästa bok jag vill tipsa om är den första i en ny serie av Marianne Cederholm den heter: ”Dö för vårt syndiga släkte”.
Har du inte läst några av hennes böcker, GÖR DET de är underhållande, roliga och riktigt bra – börja gärna med böckerna om Mirjam och Hervor.

”Dö för vårt syndiga släkte” av Marianne Cederholm

Boken handlar om:
”Lite motvilligt har prästen Samuel Williams tagit ett vikariat i sömniga Klockarvik i Dalarna. Lugn och ro blir det dock inte tal om på nya jobbet, för när Samuel anländer möts han av en makaber syn: På kyrkogården har någon lutat ett lik mot två järnkors.
Den döde mannen visar sig vara Finn Mats Hansson, hotellchef och även kyrkorådsmedlem, och istället för den mjukstart med körövningar och kyrkkaffe som Samuel sett framför sig slungas han rakt in i församlingens både nya och gamla konflikter. Somliga bubblande under ytan, andra nu för helt öppen ridå – i och med mordet på Hansson.”

Deckare

Offermakaren” av Viveca Sten


”Offermakaren” är första delen i Viveca Stens dramatiska nya serie Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen. Som alltid väver hon samman den storslagna naturen med starka karaktärer i en rafflande mordgåta som fullkomligt trollbinder läsaren.

Boken handlar om:
”Just när skidsäsongen börjat i Åre hittas ett lik i en av liftarna. Kroppen är stelfrusen med läppar som smalnat av kylan. Mycket pekar på ett mord. Daniel Lindskog är inspektör vid Årepolisen och nybliven pappa. Hanna Ahlander har flytt till Åre efter att ha blivit dumpad och tvingats lämna sitt jobb på Citypolisen i Stockholm. Snart blir de båda två avgörande i utredningen kring den döda. Snön yr, temperaturen sjunker och allt fler svävar i livsfara. Hur många måste offras innan sanningen uppdagas?”

”Nio Liv” av Emelie Schepp

Flerfaldigt prisbelönta deckarförfattaren Emelie Schepp.

Boken handlar om:
”En tidig aprilmorgon sprids en film på en ung man på Youtube. Han är misshandlad och har en sprängladdning fastsatt om kroppen. Polisen förstår att ett fruktansvärt öde väntar honom. De lyckas identifiera platsen men hinner inte fram förrän bomben exploderar. Det är den fjärde medlemmen i det kriminella nätverket Komados som har mördats på kort tid. Men rör det sig verkligen om samma gärningsperson? Kriminalinspektör Mia Bolander får hjälp av den nye utredaren Patrik Wiking att lösa fallen. Problemet är att ingen vill prata med dem. Ingen har hört något. Ingen har sett något. När Jana Berzelius dras in i utredningen inser hon att fallet har en direkt koppling till henne själv. Som åklagare har det alltid varit hennes uppgift att ta reda på sanningen. Nu får hon oväntad hjälp med att dölja den.”

”Mytomanen” av Sofie Sarenbrant

Boken handlar om:
”Efter en orienteringsdag i skolan hittas en pojke död i Ålstensskogen. Kroppen är illa tilltygad och värdesakerna försvunna. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som har knivrånat jämnåriga i Bromma.
Kriminalinspektör Emma Sköld måste lösa fallet innan mördaren slår till igen, men hon har en känsla av att det är något som inte stämmer. Och vad är det hennes kolleger döljer? Ibland är sanningen för svår att uttala.”

Rotvälta” av Tove alsterdal

Boken handlar om:
”Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred.
Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv.
Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors, för att finnas till hands för sin mamma. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon allt närmare sitt eget liv.
Eira var nio år när Lina mördades.
Olof var pojken i hennes mardrömmar.”

En kommentar på “10 december – Boktips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.