8 december – umgås utan att träffas

Hur kan vi umgås utan att träffas?

En av de stora utmaningarna i år är att umgås utan att träffas – för mig innebär det i första hand både att uppleva känslan av gemenskap, samhörighet, sammanhang.

Gemenskap och samhörighet är ett band som vi både bygger och stärker med våra traditioner. Det är förstås en mångbottnad känsla av samhörighet där man både tillhör en större grupp och en mindre. Vi har tillsammans skapat våra traditioner och vår gemenskap. Samtidigt är inget statiskt utan det har förändrats över tid, påverkat av livet och var man har befunnit sig.
Vi har firat många jular med skypesamtal till familjemedlemmar som befunnit sig utomlands eller på annan ort och firat med andra släktningar. Det får mig att fundera på vad är det man saknar när man inte kan ses? Givet är att de som inte är på plats saknas, men annars? Kanske saknar man skratt och sång, att få vara med i gemenskapen, kanske saknar man den där speciella maträtten som bara en person kan göra? Kan vi stötta varandra och inspirera med förslag på hur vi kan känna gemenskap utan att vi träffas på jul?

Ett paket med julkänsla

Min första spontana tanke är att ”vi slår in hela julkänslan i ett paket och skickar det”. Och den tanken håller sig kvar, kan man det? Jo det borde gå. Om vi funderar på vad som är en del av ”vår jul”, ordnar det som går, jag tänker på: ”vår” mat, spelar in en julfamiljshälsning med något av det som är speciellt för oss, eller skriver ner den, slår in några paket med rim, och vad mer? Kom med förslag! Vad tror ni, om man får ”julkänslan i ett paket” på det här sättet, känner inte hela familjen gemenskap då? Både tiden fram till dess att man postar sitt paket och på själva julen. Jag tror att det också skapar en naturlig gemenskap när man sedan skypar på julen. Vilket jag tycker man kan göra – då både ses man och hörs!

Nu under december när vi har lite mer tid över kan vi planera både för en gemensam december och samtidigt förbereda ”paketet med julkänsla”. Bjud in familjen till ett gruppsamtal på tex. skype, be alla förbereda sig innan – vad vill man göra, hur vill man delta – ni skapar nya traditioner i er familj. Några kan baka, några förbereda mat och alla kan vara med och förbereda innehållet i just ert eller era ”paket med julkänsla”.
Ni kan tillsammans dela på förberedelserna under december och ni kan tillsammans skapa era paket och tillsammans kan ni umgås utan träffas.

3 kommentarer på “8 december – umgås utan att träffas

 1. Hej Cissi! Du är fantastisk med alla dina trevliga idéer!🍚🧆
  Önskar Såå att jag hade orken att genomföra ngt av det du kommer på! Gjort det enkelt för mig,så vi åker på morgonen tidigt ( dom får upp i ottan, för att jag skall kunna) till våra 4 närmaste familjemedlemmar på julafton. Överlämnar en caterad jultallrik 🥗utanför och får ses kort ute och önska God Jul!🎄
  Om vi inte hörs innan så önskar jag dig En riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!😊
  2020 lämnar vi bakom oss och hoppas innerligt 2021 blir bättre!
  Kram från Katarina i Ängelholm🎄🌹

  Gillad av 1 person

  1. Hej
   Tack snälla, vad glad jag blir att du tycker om mina idéer ♥️ jag hoppas att de kan inspirera och hjälpa till för att orka ta sig igenom en annorlunda tid. Jag hoppas att du får en trevlig helg. Jag önskar dig en riktigt trevlig och GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas på att höra av dig snart igen.
   Kram Cicci

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.