3 december – matkasse med recept

Efter en lång dag framför datorn, med digitala möten, plockar jag av mig hörlurarna. Klockan är halv fem, det är redan becksvart ute och jag känner mig ganska mör. Jag avrundar dagens arbete och stänger av datorn.
Det är dags att laga middag, och jag skänker en tacksam tanke till min leverantör av matkasse eller snarare middagskasse, det blir så mycket enklare när någon annan har planerat, det finns recept och råvaror. Vi har provat olika leverantörer av matkassar och oss passar CityGross bäst. Recepten är enkla att följa, råvarorna är alltid bra och maten blir klar på 30-40 minuter.
Det är ett enkelt sätt att få middagen på bordet och alla klarar av att laga maten. Just den här dagen blir det soppa – en len grönsakssoppa med knäckebröd till. Passar bra en dag som har varit grå och lite ruggig – en skål med varm soppa, knäckebröd och ett ljus i adventsstaken tänt.

Senare på kvällen plockar jag fram min ask med pärlor, nål och tråd. Det var av en slump som jag började tillverka egna smycken. Det började som ett spontant projekt och har fortsatt eftersom jag tycker att det är roligt att få skapa med färg och form, en bonus är att det dessutom är bra för finmotoriken.
För mig har det också blivit en stund för återhämtning och eftertanke; att sitta med de små, små pärlorna är avkopplande och ett sätt att varva ner och runda av dagen.
Nu gör jag örhängen med jultema som jag hoppas kommer att bli uppskattade paket.

Balanskudde tränar balans och koordination

Jag har turen att ha två fantastiskt kunniga och inspirerande fysioterapeuter. Båda två ger mig övningar som är utformade för den träning jag behöver och som jag tycker är inspirerande och utmanande. Senast fick jag med mig olika övningar att träna på en balansplatta.
En bra ide tyckte jag eftersom balansplattan är liten, man kan träna hemma och man kan träna både styrka och balans. Det var bara en liten detalj; jag ägde ingen balansplatta!
Men det gör jag nu – efter att ha beställt på nätet och fått hem både en balansplatta, och en balanskudde.
Balanskudden är helt perfekt för både balansträning och koordinationsträning – man kan stå på den, sitta på den eller ligga på den! Dessutom kan man avsluta sitt träningspass med fotmassage – ena sidan är knottrig!
Både balansplattan och balanskudden är en del av den träningsutrustning som jag är van vid så det känns lite ”hemtamt” att kunna plocka fram de och göra sina övningar hemma. Dessutom är de roliga och lockar till lek och skratt med resten av familjen.

Här kommer några övningar för balanskudden som Abilica har på sin hemsida

1.Övning: Balansera på ett ben
Tränar: 
Generell balans, speciellt i ankelleden
Antal upprepningar: Stå så länge du kan på kudden. Upprepa 2 gånger på varje ben
Stå med ett ben på SoftBalance. Håll ståbenet rakt. Placera gärna händerna på höfterna eller i kors över bröstet. Fäst blicken på en fast punkt i ögonhöjd. Håll kroppen så stilla som möjligt. Om det är svårt kan du låta armarna hänga. Om det är för lätt kan du stänga ögonen eller kasta en boll i väggen och ta emot.

2.Övning: Balansera på ett ben med böjda knän
Tränar: 
Generell balans, speciellt i knäleden. Framsidan låret
Antal upprepningar: 
Stå så länge du kan på kudden. Upprepa 2 gånger på varje ben
Stå med ett ben på SoftBalance. Håll ståbenet lätt böjt. Placera gärna händerna på höfterna eller i kors över bröstet. Fäst blicken på en fast punkt i ögonhöjd. Håll koppen så stilla som möjligt. Om det är för svårt kan du låta armarna hänga. Om det är för lätt kan du stänga ögonen eller kasta en boll i väggen och ta emot.

3.Övning: Båten
Tränar: 
Magmuskulaturen, stabilitet i bäcken och rygg
Antal upprepningar: 
Håll så länge du kan uppe på kudden. Upprepa 3 gånger
Sitt med rumpan mitt på SoftBalance. Håll ihop benen och lyft dem lite grann från golvet. Luta överkroppen bakåt. Fäst blicken på en fast punkt. Håll koppen så stilla som möjligt. Variera hur du håller armarna för olika svårighetsgrader.

4.Övning: Benlyft i sidled
Tränar: 
Utsidan av låren. Sätet. Stabilitet i mage, bäcken och rygg
Antal upprepningar: 
Gör 12 repetitioner innan du byter sida. Upprepa 3 gånger totalt på varje sida
Ligg på sidan med SoftBalance under höften. Stötta dig med armbåge och hand på den undre armen och handen på den övre armen. Ligg med kroppen helt rak. Lyft båda benen från golvet. Lyft sedan det övre benet rakt upp från det undre benet. Övningen görs sakta och kontrollerat. Sänk sakta ner benet mot det andra och upprepa.

5.Övning: Diagonalt lyft
Tränar: Sätesmuskulatur, rygg, stabilitet i höftled, rygg och bäcken
Antal upprepningar: Upprepa övningen 12 gånger innan du byter sida. Upprepa serien 3 gånger totalt på varje sida
Stå på alla fyra med raka armar. Placera det ena knät på SoftBalance och det andra på golvet. Håll ryggen rak, vänd blicken ned mot golvet. Lyft det ben som inte står på SoftBalance uppåt bakåt tills låret blir en vågrät förlänging av kroppen. Böj knät så att fotsulan pekar upp mot taket. Håll kvar en stund innan du sänker ner benet och upprepar. Flytta SoftBalance till det andra knät.

En kommentar på “3 december – matkasse med recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.