2 december – stela eller fjädrande stavar?

Från en frostig helg med lite solsken och en känsla av vinter till mulet, grått, och ruggigt. Inget lockande väder precis…men ändå går jag ut, en powerwalk håller värmen uppe.

Det är flera år sedan jag köpte mina första stavar och de har jag promenerat många mil med. En grå och en orange, närmast outslitliga; jag har aldrig behövt byta någon trasig del, trots idogt användande. De här stavarna var min räddning när Parkinson gav mig problem med att gå – de hjälpte mig med balansen och stöttade mig, gjorde att jag vågade röra mig lite mer, lite fortare och ta större steg.

Men det senaste året har jag ofta fått väldigt ont i handlederna efter att jag har använt dem. Jag har inte direkt kopplat ihop smärtan i handlederna med stavarna, det möjliga sambandet förstod jag när jag läste om stavgång hos en fysioterapeut. Där rådde man de som fick ont i handlederna vid stavgång med stela stavar att använda fjädrande. Jag bestämde mig direkt, om det var fjädrande stavar som behövdes för att jag skulle slippa eller minska smärtan, så fick det bli det.

De fjädrande rosa stavarna kom i ett brunt paket och de syns! Jag valde rosa stavar, den färgen blir jag glad av – och ett stort plus att en del av beloppet skänktes till Rosa bandet.
Nu har jag haft mina rosa stavar i ungefär två veckor och använt de mer eller mindre varje dag.
När jag jämför de olika stavarna med varandra så är det några saker som är viktiga för mig; smärtan i handleden förstås, hur de ligger i handen, hur de känns att använda och hur mycket träning jag får av dem. Resultat: Jag upplever att de rosa är mjukare att gå med, jag gillar greppet i de rosa bättre eftersom det är tjockare men de har bara en rem som stöd vilket är ett minus, positivt för mig är jag kan ta i mer när jag använder de och det gör att jag kan träna en större del av kroppen. Det blir helt enkelt mer träning och samtidigt upplever jag att de är en hjälp och ett stöd om jag blir lite yr. Och dessutom, det jag läste om smärtan i handlederna stämmer; jag får inte alls lika ont.

Månadslista, frågor att fundera på

Månadslistan kan man använda för att tänka igenom en del av det man har framför sig eller planerar under månaden. Man får lite hjälp av frågorna. Jag använder den som inspiration och för att fundera på vad jag ser fram emot. Så här ser min lista ut för december:

Min första tanke: Äntligen december, och lite pirrigt. Men spännande.
Jag skall jobba med: Jag skall jobba med bloggen. Allt som behöver filmas, skrivas, planeras, editeras, packas, postas.
Jag skall skriva: En sammanfattning av året som gått. Med tankar och reflektioner.
Maträtt jag vill testa: Indiska grillade rätter. I veckan beställde vi mat på en indisk restaurang som öppnade i somras. Det var helt galet gott – indiskt grillat, det har jag bara ätit i London tidigare och blev stormförtjust. Nu vill jag testa fler grillade rätter!
Den här boken skall jag läsa: Stefan Einhorns bok ”Hur man fördärvar sitt liv – eller inte”
Jag har mest lagt tid på detta som nu äntligen kommer att förverkligas: Min första blogmas.
En målsättning som är möjlig att nå: Att julen blir bra för alla närstående.
Jag är mest kluven till: Balansen mellan allt jag vill göra, energi och trötthet – det gör mig så frustrerad.
Det här ger mig energi just nu: Jag håller på och förbereder för 2021, planerar för det kommande året och vad som skall hända då. Det ger mig en massa positiv energi.
Det här ser jag mest fram emot: Julafton med tomtegröt, glögg, gran och mys med familjen.

5 kommentarer på “2 december – stela eller fjädrande stavar?

  1. Hej! Vill bara säga att detta är den först blogg jag följer. Så trevlig läsning till frukosten. Har samma erfarenhet som du vad gäller stavar. Hoppas att du unnar dig lite vila mellan varven. Ser ut som du har ett väldigt aktivt liv:) Kram!

    Gillad av 2 personer

  2. Jag har inte heller följt nån blogg tidigare. Kul idé, trevlig läsning som passar finfint till frukost. Fjädrande stavar får nog bli min melodi också.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.