1 december – förväntningar och förberedelser, hur blir det i år?

I söndags tände vi det första adventsljuset. Det fick mig att tänka på alla förväntningar vi har. Våra traditioner, de gemensamma och familjens.
Jag funderade på vilka förväntningar jag har på julen i år? På advent, lusse och på hur den här månaden kommer att bli?
Annorlunda mot tidigare år? Definitivt! Är det bara negativt eller skulle något kunna vara positivt? Och vad vill jag, eller hur vill jag att den här annorlunda tiden skall vara? Svaret kom direkt; jag vill att december skall vara en positiv månad och då måste jag nog tänka lite nytt men vad? Jag funderade vidare och bestämde mig för att ett sätt skulle vara skriva ner mina förväntningar på ett papper, och sedan göra ett vackert paket som jag kan öppna på juldagen. När jag sedan skrev ner mina förväntningar och det dök upp en tanke som oroade mig, försökte jag komma på en lösning, ett annat sätt som skulle kunna vända det hela till något nytt; något som var positivt. På juldagen när jag öppnar mitt paket, tänk då kan jag läsa hur jag tänkte och se hur det blev.

Lär känna din Parkinson

Att lära känna sin Parkinson är det bästa råd jag kan ge både mig själv och någon annan som lever med Parkinson. Och det är ett råd som tål att upprepas och påminna sig själv om. För mig är balansen mellan aktivitet och vila en av de allra viktigaste sakerna för att jag skall må bra. Det är också den allra största utmaningen eftersom det på många sätt går tvärs emot min personlighet. Jag gillar att pressa mig, göra lite mer, nå lite längre. Men det har Parkinson satt stopp för – åtminstånde så kan jag inte längre göra som jag har gjort tidigare.
Nu påminner jag mig själv om det – efter att jag glömde bort det i förra veckan! – Hitta balansen, planera in vila och ta inte på dig för mycket.
Kanske är det någon mer än jag som behöver bli påmind?

Träna balansen

En annan balans som måste tränas är den fysiska, som är en färskvara. Det positiva med balans är att den kan tränas och förbättras. Här kommer några basövningar som är lätta att göra hemma, både inne och ute. Tänk på att göra övningarna på ett säkert sätt, ta det försiktigt och ha något som du kan gripa tag i. Stanna på din nivå och var nöjd med den, utmana dig efter dina förutsättningar.

  • Stå med fötterna ihop – prova att blunda, se hur länge du kan stå.
  • Stå med fötterna ihop och lyft det ena benet så att du balanserar på ett ben (30-60 sek) – stå kvar på ett ben prova att blunda (30-60 sek). Byt ben.
  • Stå med fötterna ihop lyft det ena benet och placera foten på ankeln (med tån i golvet), på vaden eller ovanför knäet (aldrig på knät). Prova att sträcka upp armar och händer över huvudet, kanske svaja som ett träd när det blåser. Utmana din balans på din nivå. (Trädets position i yoga). Byt ben.
  • Stå med fötterna ihop, lyft ena benet och sträck armarna upp över huvudet, fäll sedan kroppen framåt, och armarna ner mot golvet som om du skulle plocka upp något, det lyfta benet följer med bakåt eller också sträcker du ut det rakt bak (utmanar balansen mer). Lyft sedan kroppen, benet och sträck upp armarna igen. Gör 5-8 rep och byt ben.

En kommentar på “1 december – förväntningar och förberedelser, hur blir det i år?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.