Om Boken: grafisk designer och omslaget

Tänk att tid kan kännas lång och samtidigt gå snabbt. Det är precis i den konstiga typen av tidsupplevelse som jag befinner mig nu i mitt arbete med boken ”Parkinson Power – Tio kvinnor berättar”. De senaste två veckorna har jag haft möten med min grafiska designer om design av omslag och inlaga. Vi har pratat både omslagsbild och typsnitt för brödtext och rubriker. Det är mycket att tänka på och ta ställning till. Mitt upp i detta kom författarintervju med min förläggare – roligt och intressant.

Om bokens grafiska design

När jag och redaktören var klara med bearbetningen av manuset skickades det till min grafiska designer. Vi hade vårt första möte veckan innan hon fick manuset. Precis som redaktören ville hon veta mer om mig, om boken och om min tanke med den. Jag fick också svara på frågor om färg och form.
Hon ställde några frågor som jag uppfattade som extra betydelsefulla:

  • Vad är det som skall få en läsare att plocka ner din bok ur bokhyllan?
  • Vad skall boken signalera?

På den första frågan var svaret helt självklart för mig: det är titeln som skall göra att läsaren tar ner boken ur hyllan. Titeln: Parkinson Power Tio kvinnor berättar, som visar på den styrka som kvinnorna i boken har, och som väcker nyfikenhet.
På den andra frågan var jag också klar över svaret; boken skulle vara sober, visa på trovärdighet och gemenskap.

Omslaget

Vi pratade om omslaget och hon undrade om jag hade funderat något på hur det skulle kunna se ut. Det hade jag, så jag kunde berätta om mina tankar om ett omslag, med en enkelt tecknad kvinnosiluett.
Sedan fick jag vänta på ett…

…nytt möte med presentation av olika omslag, typsnitt, rubriker – hela inlagans utseende. Så spännande det här var. Första gången jag fick se förslag på omslag – hon visade och berättade. Jag granskade, analyserade och ställde frågor. Kände in – vilken känsla får jag? Vad signalerar det här omslaget?
Sedan valde jag det som var klockrent, och så snyggt. Färg, form, typsnitt, design – allt stämde med mina tankar.

Förlaget planerar boksläpp den 6 augusti!

En kommentar på “Om Boken: grafisk designer och omslaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.