Jag testar MBT-skor – första veckan

Första veckan med MBT-skor, det har varit intressant. Inför veckan lade jag upp en planering och hade bestämt mig för att mjukstarta med skorna. Det sprack kan man lugnt säga – eller snarare visade sig andra möjligheter och jag fångade tillfället.
När jag planerade veckan utgick jag ifrån att långsamt vänja kroppen vid skorna, och tänkte använda de både inomhus och utomhus. Först mot slutet av veckan, dvs under helgen, planerade jag att öka promenadsträckan till ungefär 5 kilometer.

Hur det blev

Jag började enligt planen med en kortare promenad utomhus på 2-3 kilometer. Det kändes bra att gå i skorna och det var tydligt för mig att jag var tvungen att koppla på coremuskulaturen. Jag upplevde att hållningen blev bättre och fick också just den återkopplingen från min sambo som var med på promenaden. När hållningen kom på plats, var det enklare att slappna av i axlarna när jag gick.

Andra dagen skulle jag på ett möte och tänkte att det var ett tillfälle att testa både mig och skorna i en annan miljö trots att det inte låg med i min planering. Det innebar att jag befann mig i en mer vardaglig situation med ett blandat rörelsemönster, där man både går och står. Dessutom gick jag i trappor vilket visade sig vara en utmaning för mig, även om det fungerade bra.
Tredje dagen var det ett underbart väder och det blev redan då en längre promenad på närmare fem kilometer tillsammans med sambon. Mot slutet av den här promenaden blev jag lite trött i kroppen och när jag blir det får jag inte riktigt med mig vänsterfoten. När det här hände märkte jag att jag hade god hjälp av skon och enkelt hittade tillbaka till en naturlig rörelse i foten och benet.

Nästa dag kände jag av träningsvärk och det fick bli en vilodag. Eftersom det hade gått så bra att gå 5 kilometerspromenaden blev det ytterligare två längre promenader, en av dem med stavar, under slutet av veckan. Det ledde till att sista dagen fick bli en vilodag.

Plus och minus första veckan

Första veckan har handlat om att lära känna skorna, hur de fungerar och hur det är att använda de i olika situationer. Det har varit en positiv upplevelse att gå i dem, både längre och kortare sträckor. Min största utmaning har varit att stå still och hitta balanspunkten, så det får bli nästa veckas utmaning.
Att jag skulle få träningsvärk hade jag blivit förvarnad om, så det kändes mest som ett kvitto på att jag använde skorna rätt. Att det skulle vara tufft att gå i trappor hade jag inte haft en tanke på, så det var bra att jag upptäckte det redan nu. Det innebär att jag vet om att jag skall vara extra medveten om var och hur jag sätter ner fötterna på trappstegen.
Sammantaget har upplevelsen av skorna varit positiv.
För mig har det som jag har upplevt som mer utmanande inneburit att jag har fått vara mer aktiv i både kropp och tanke och därför bara varit bra. Jag vill ändå lyfta fram det eftersom det är bra att känna till att med en mer instabil sko blir man påmind om sin hållning – hur man står och går – hela tiden.

Planering vecka 2

Den här veckan kommer jag att utmana mig med att stå. Det kräver balans och all hållningsmuskulatur kommer att få jobba. Jag kommer att fortsätta med mina promenader både längre och kortare, med och utan stavar.

  • stå – rakt upp och ner
  • promenader
  • powerwalking

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.