Biverkan – störd sömn

Sovmorgon – en gång i tiden innebar det att jag sov fram till klockan nio eller tio, sällan längre. Sedan kom barnen och de var morgonpigga båda två. Då blev sovmorgon ändrat till morgonmys framför tv:n – de vaknade sällan senare än klockan sju.
De blev äldre, sov längre och då fanns det plötsligt utrymme för sovmorgon igen; vanligen aldrig senare än halv nio.

Nu med läkemedel som ger en del intressant (ironi) biverkan är min sömn påverkad, kanske störd. Jag vet att många med Parkinson skriker i sömnen, och rör på sig mycket – en del till och med fäktar och sparkar med armar och ben. Det måste vara jobbigt, och påverka sömnen en hel del, jag är tacksam för att jag än så länge slipper det.

Redan från början med läkemedel påverkas min sömn. Jag vaknar i ottan och kan nästan aldrig somna om. Sovmorgon är numera framflyttad till klockan 06.00. Det spelar ingen roll om jag har varit uppe sent kvällen innan, oftast vaknar jag tidigt ändå och är pigg! Skulle jag inte ha vaknat klockan 06 så ringer medicinlarmet och sedan är det lögn att somna om.
De flesta dagar vaknar jag mellan halv fem och halv sex – oavsett om jag sovit bra eller dåligt. Sedan fick jag en generika istället för mitt vanliga läkemedel och, jisses, de påstår att det inte gör skillnad. Det kan jag lugnt säga är ren och skär lögn. Plötsligt fick jag ont i vristerna, de värkte något fruktansvärt på nätterna och jag vaknar flera gånger varje natt av smärtan. Det blev plötsligt ännu värre med morgonen, jag vaknar vid fyra och kunde bara somna om igen några gånger, ändå vaknar jag igen vid femtiden och går upp.

Nu har jag fått mitt ”vanliga fabrikat” igen, tack och lov har smärtan redan efter två dagar gett med sig och jag har kunnat sova de senaste nätterna. Dessutom vaknar jag inte klockan fyra utan har sovit till runt halv sex. Det är en enorm skillnad att vakna vid fyra eller halv sex – tro mig!

Det är en enorm skillnad att vakna vid fyra eller halv sex – tro mig!

Men tänk att ett läkemedel kan påverka så mycket, att det kan vara en sådan skillnad mellan olika fabrikat! Eller tänk att man kan vara så känslig och påverkas så kraftig av övriga ämnen i läkemedlet man tar!
Sömnen är ju en av förutsättningarna för att få en dräglig livskvalité, att då biverkan från ett utbytt läkemedel kan slå så hårt är tankeväckande. Nu hoppas jag att jag slipper byta fabrikat i fortsättningen – får min nattsömn och slipper vakna klockan fyra.

7 kommentarer på “Biverkan – störd sömn

 1. Hej Cissi! Följer dig på bloggen och hoppas du inte har alltför besvärligt!!
  Undrar vad du har fått för smärtlindring, då jag provat allt och omöjligt att ligga pga smärtor och total stelhet så fort jag varit stilla 10 min.
  Kanske du har ngt tips till mig?
  Väntar på Falkbil med Läkare ikv / natt för jag har åkt på en halsinfektion. Aldrig varit med om det innan,men dom tar det säkra före det osäkra i min situation,med rådande Covidläge.
  Önskar dig allt väl,så kanske vi hörs framöver?
  Kram och Hälsn från din ”Parkinson vän” i Ängelholm

  Gilla

  1. Hej min vän
   Jag har ingen smärtlindring just nu. När det blir för jobbigt tar jag en vanlig panodil eller ipren. Smärtan i benen har försvunnit sedan jag bytte tillbaka till mitt tidigare fabrikat, det tog ungefär tre dygn för smärtan att succsesivt försvinna. Det ärjag så tacksam för. Jag hoppas att allt har gått bra med dig och att du är hemma igen. Vi hörs av.
   Kram och varma hälsningar
   Cicci

   Gilla

 2. Hej! Håller med dig om att det är stor skillnad på att vakna fyra eller halv sex! Ändå större att vakna två och tre vilket jag nästan alltid gör om jag inte tagit hjälp av sömnmedel. Min ”sovklocka” har krackelerat fullkomligt och är mitt största problem. Får välja mellan att ta sömntablett och då kanske få uppleva lyckan att passera femstrecket innan jag vaknar – eller att inte ta sömntablett och då sova tre till fyra timmar, i värsta fall inte alls!
  Har börjat komma till insikt – med hjälp – om att sedan allt kring min Parkinson blev ”komplicerat” sensommaren 2019 inte alls bara hänger ihop med sjukdomen. Jag har förmodligen jobbat och levt med stort stresspåslag under lång tid vilket bland annat kraschat kroppens och hjärnans förmåga att varva ner och gå i vila. Det finns hopp om att hitta tillbaka men vägen lär vara lång och processen svår. Finns ju ändå inte så mycket annat att välja på än att försöka för som det är nu stjäl sömnlösheten mitt liv. Intressant då att läsa hur du beskriver läkemedlens påverkan dessutom! Det är till så stor hjälp att läsa allt du skriver om och lyfter – stort, stort tack!

  Gilla

  1. Hej
   Förstår dig fullständigt – jag är lyckligt lottad som sover okej de flesta nätterna och bara vaknar senast klockan sex. Jag får vara glad så länge det håller i sig. Och det här med mediciner och biverkan; det är en djungel. Det är så svårt att veta vad som är vad och hur man skall agera. Just nu är jag så glad för att den här smärtan kom i samband med byte av fabrikat, vilket gjorde att det var lätt att använda uteslutningsmetoden för vad som var orsaken. Dessutom åkte jag på illamående och huvudvärk + lite andra otrevligheter som var direkt kopplade till det nya fabrikatet.
   Det gör mig rätt rejält förbannad att man skall behöva byta fabrikat på läkemedel typ varje gång man hämtar sin medicin – det är som ett lotteri eller snarare rysk roulette!
   Kram
   Cicci

   Gilla

 3. Hej
  Det var mycket intressant att höra om din upptäckt om byte av läkemedel. Jag vaknar nästan alltid 5- 530 och det är omöjligt att somna om pga jätteont i benen. Jag har provat magnesiumtabletter, massage, stretching men tycker inte det hjälper.
  Eftersom jag äter flera olika Parkinsonmediciner ( apoteket byter ungefär varannan gång) blir jag förstås nyfiken på vilken medicin du kan använda utan att få ont
  Jag tycker också det är svårt att veta vad som är vad när det gäller biverkningar ; matpåverkan , stress, annan medicin för benskörhet o ryggsmärta , träning , brist på träning.
  Jag vet ibland inte vad jag ska tro.
  Hälsn AK

  Gilla

  1. Hej
   Det här är verkligen inte lätt att få ordning på. Min grundfilosofi är att ändra på en sak i taget för att kunna använda uteslutningsmetoden och på så sätt identifiera vad som är orsaken. MEN det är inte enkelt för hur ofta kan man göra så? Just den här gången var skillnaden så stor att det var enkelt att hitta en lösning. Det var min L-dopa som blev ersatt av generika och jag reagerade med biverkningar med en gång.
   /Cicci

   Gilla

 4. Tack för tipset! Eftersom Ldopa är den medicin jag äter mest kanske jag ska testa att byta sort.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.