LSVT LOUD; röstträning

Nu är den första veckan med LSVT LOUD klar. Det har gått snabbt! och det har varit roligt. Fyra tillfällen hos logopeden med träning och olika övningar. Sedan hemövningar: en gång de dagarna som jag är hos logopeden och två gånger de dagarna som jag inte träffar logopeden. Så jag sitter hemma och tjoar ”AHH” med så stark röst som möjligt och så länge som möjligt. Inga kommentarer från grannarna än så länge. Däremot så reagerar våra kissar lite olika; den lille lyfter på huvudet och avvaktar, när jag fortsätter springer han och gömmer sig. Den äldre katten reagerar helt annorlunda; han tittar på mig, börjar spinna och lägger sig hos mig! Visst är det konstigt att de reagerar så olika.
Den andra veckans träning har börjat och, helt enligt plan, har nivån på övningarna jackats upp. Nu fortsätter vi med samma övningar som tidigare plus att det tillkommer nya. Bland annat är det kognitiva övningar kopplade till att prata med stark röst. Det är tankeväckande och fortfarande lika inspirerande att höra och känna hur känslan i kroppen förändras. Fortfarande letar jag efter vilken volym jag använder, dvs att känslan jag har stämmer överens med volymen.
Jag är fortfarande lika motiverad att fortsätta den här träningen resultaten kommer i snabbare takt än jag trodde och det är verkligen peppande!

De som ligger bakom metoden heter LSVT GLOBAL och jag har läst på deras hemsIda om hur metoden fungerar och vad den förbättrar. Här kommer lite mer information om LSVT LOUD hämtad från LSVT GLOBAL:
”…metoden förbättrar…kommunikationen genom att hjälpa dig att prata med en volym som är lätt för andra att höra och förstå. Behandlingen är uppbyggd med skräddarsydda övningar som stärker röstlådan (larynx) och talsystemet.

Huvudfokus för behandlingen är att man skall ”tala HÖGT”. Inte att skrika utan LSVT LOUD omskolar den dåliga feedbacköverensstämmelsen som PS ofta orsakar och hjälper dig utveckla och bli bekväm med en röst som du kan använda utan ansträngning med en volym som du vet låter normal både för familj och vänner.

Även om LSVT LOUD foluserar på röstens volym visar forskning att behandlingen också kan hjälpa till med andra kvaliteer som kan förbättra kommunikationen vilket omfattar artikulation, intonation och t.o.m. ansiktsmimik.”
(Allt material är hämtat från LSVT GLOBAL och jag har översatt till svenska.)

Imorgon är det dags att träffa logopeden igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.