Reflektera och summera det gångna året

Vi närmar oss slutet av 2022, och nu, inför det nya, känns det bra att reflektera över det gångna året. Reflektera och kanske summera. Avsluta och stänga det som varit, känna sig tacksam och nöjd, fundera över vad man skall ta med sig och vad man har för tankar, planer och önskemål på livet det kommande året.

Min reflektion över 2022

2022 var året då jag skulle satsa på mig själv. Säga ja till sådant som jag ville göra och skapa förutsättningar för att kunna genomföra det. Hitta balansen mellan aktivitet och återhämtning, fokusera på roligt eftersom det får mig att må bättre.
Satsa på mig själv och sådant som får mig att må bättre innebar pingis och träning; träning inomhus, utomhus och i bassäng. Det har varit bra för både min kropp och knopp. Pingisen är så mycket mer än bara träning. Det är gemenskap, samhörighet, nya vänner, glädje och skratt. Den har också lett till både träningsläger och tävlingar och till min stora glädje en guldmedalj i VM.

Satsa på mig själv ledde också till att jag deltog i en målarkurs, och under några fantastiska dagar i somras helt kunde gå upp i färg och form.

Satsa på mig själv har också fått mig att fundera mer på att Parkinson ger mig ett flertal olika symptom som begränsar mig i tillvaron. Att jag accepterar att jag måste välja bort, att jag bara har en begränsad mängd med kapacitet. Den här insikten har jag haft i några år och den underlättar mitt liv på olika sätt; det är den som får mig att söka nya vägar, leta efter möjligheter…att inte ge upp.

Året har också fört med sig sådant som har varit mindre bra – då tänker jag på sommaren och hur jag påverkades av min medicin när jag av misstag fick generika istället för original. Tufft, slitigt, ingen ork. Lärdomar som jag tar med mig.

Summering av 2022

När jag summerar 2022 är det första jag tänker på att det har varit ett händelserikt år. Det har hänt mycket, både bra saker och sämre, det har funnits toppar och dalar. Det är ett år som har gett mig nya vänner och fört med sig händelser som jag aldrig glömmer. Det har också gett mig mer kunskap om mitt liv med Parkinson.

Tankar inför 2023

Jag tar med mig intentionen för 2022 till 2023, då den visade sig vara positiv för både mig och mina närstående – jag fortsätter att satsa på mig själv.
Vad det här innebär i praktiken och vad det för med sig, är idag bara lösa planer, men att säga ja till livet och till att ta ansvar för min hälsa är det som jag vill ge mig själv under 2023.

Gott slut och Gott Nytt år!!

Vill du reflektera och summera 2022?

Här är några frågor att starta med:

Vad är du tacksam för

Vad är du stolt över

 Vad vill du utveckla

 Vad vill du lämna bakom dig

 Vad vill du ta med dig till 2023

Vad önskar du av 2023

 Vad vill du ge dig själv under 2023

Kanske kommer du också att uppleva att det är meningsfullt att titta tillbaka på det gångna året, och sedan titta framåt på det kommande året, och på vad du önskar och vill.
Vill du får du gärna dela dina tankar med mig.
Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.