Hitta naturliga dagliga rörelser när du valt ”isolering” under pandemin

Jag har funderat på det här med naturlig daglig rörelse, eller enkelt uttryckt alla de steg vi tar när vi gör vardagliga saker – och nu snarare bristen på dem. Brist på självklara tillfällen varje dag när vi rör på oss, och jag undrar hur medveten man är om att tillfällen till att röra på sig har försvunnit.

Många av oss arbetar hemifrån, digitalt, och man förflyttar sig från sängen, till köket, till datorn…det blir inte många steg på en dag. Beställer man sedan både mat och allt annat man handlar på nätet; ja då försvinner de stegen också.
Samma sak med nöjen, bio, fika, äta ute, träffa familj och vänner…

Om man tillhör de som på grund av pandemin har valt isolering så finns det inte så många tillfällen kvar där man rör på sig som en naturlig del av vardagen. Vi måste tänka om och tänka nytt, helt enkelt skapa nya tillfällen då vi rör på oss.
Visst låter det enkelt? Men jag för min del tror att man måste tänka till och att det krävs planering.

Något som man kan göra så att man vet sitt utgångsläge är att använda en stegräknare – då ser man med en gång om man går sina runt 10 000 steg varje dag eller om det är färre. När man väl gjort det får man göra sin planering och utgå från sig själv och sina förutsättningar.

Jag, som har en förmåga att fastna vid datorn, har valt att arbeta vid ett höj- och sänkbart skrivbord, det blir kanske inte mer än ett par extra steg varje gång jag justerar men absolut att jag rör mer på mig när jag står upp.
Jag tar en rörelsepaus minst en gång i timmen.
Resan till och från ”arbetet” – här tänker jag att det kan vara smart att få in en vana att gå ut och ta en kortare promenad innan jag sätter mig vid datorn på förmiddagen och ytterligare en på eftermiddagen. Kan jag sedan dessutom få till en kortare stund utomhus på lunchen; då är det bra.

Jag känner att för mig är det här bara en liten del och jag behöver planera in mer ”naturlig” rörelse under mina dagar. Jag tänker på sådana rörelser som böja, sträcka, lyfta, bära, flytta – sådant som man helt självklart gör när man är i affären. Så jag ska erkänna att jag lägger in en hel del ”konstiga” rörelser när jag är i köket – här kan man se mig göra knäböj, utfall, frivändningar, balans och annat som får både familjen och ev. grannar som går förbi att höja på ögonbrynen – men det bjuder jag på!

2 kommentarer på “Hitta naturliga dagliga rörelser när du valt ”isolering” under pandemin

 1. Hej Cissi! 🌸Ja, man får verkligen hitta sitt eget sätt ,så man rör sig så mkt som möjligt,efter dagsformen.
  I nuläget när min OP blev inställd ,pga av i för dåligt skick
  ( kanske tur i oturen nu under den hemska ” andra vågen” )att inte vara nyopererad också.
  Jag gör så att jag on line handlar lite som ryms i en ryggsäck ,på b la Ica Maxi ,
  och som idag på Mio ( endast några goda doftpinnar:) att njuta av i allt elände).
  Så tar jag vår hund Fanny med på promenad ,då dessa butiker ligger på gångavstånd,
  och hämtar utanför butik.
  Fanny 🐶har blivit en riktigt duktig ” on line köpare:)” nu,och slutat skälla på personalen när dom kommer ut med varorna.
  Jag måste sätta upp ngt litet mål varje dag, även om doftstickor i dessa tider kanske låter lite patetiskt.
  Man får hitta på det lilla man kan.
  Och min regel nr 1 är att jag uppdaterar mig endast 1 gång per dag ,
  om Covidläget i Region Skåne ,Sverige och övriga världen.
  Inte mer då går man sönder…i alla fall jag.
  Sen får skvalmusik och annat råda på radion,för att tänka på annat!
  Sköt om dig och var rädd om dig🌷!
  Kram från Katarina i Ängelholm

  Gillad av 1 person

  1. Hej Katarina! Skönt att höra ifrån dig, jag har tänkt på dig och undrade hur det var med dig. Det låter som att du har hittat ett riktigt bra sätt att få in naturlig rörelse under dagen, utan att utsätta dig för coviden! Bra tips att köpa ngt litet som du lätt kan bära med dig hem och sedan njuta av. Fler sådana exempel har vi alla glädje av. sköt om dig.
   Kram Cicci

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.