Framtidsspaning om Parkinsonbehandling hos Sviktfas

På julafton damp det ner ett nyhetsbrev från Sviktfas i min mejlkorg som tog upp ämnet ”Hur skall man i framtiden veta vilken behandling som passar mig bäst?”
Det var intressant läsning, inte minst de avslutande funderingarna, och jag vill gärna dela med mig av innehållet:

Texten är skriven av Jack Spira.” Jack Spira har arbetat inom läkemedelsindustrin i över 25 år, främst i Pharmacia men även i ledande positioner i flera globala läkemedelsföretag. Dr Spira har även erfarenhet av att arbeta som konsult för många både svenska och internationella nystartade företag. Han har MD, PhD examen från Karolinska Institutet i Stockholm.

”I min framtidsspaning utgår jag ifrån en artikel av Gupta och medarbetare i USA där de diskuterar kring de olika mediciner/beredningsformer som finns och de nya som är under utveckling för Parkinsons sjukdom. Det handlar inte om nya mediciner utan om olika nya beredningar av ”gamla” kända mediciner, som t.ex. levodopa. Man kan inte annat än fascineras av den mängd alternativ som står till buds eller som är under utveckling. Här är ett principiellt smakprov:

1. Levodopa/karbidopa 

 1. Oralt (standardtabletter och med kontrollerad långsamt upptag, godkänt)
 2. Oralt (vattenlösliga ”mikrotabletter” doserade med en dispenser, godkänt)
 3. Inhalation (genom lungorna godkänt men tillhandahålls ej i Sverige)
 4. ”Dragspelstablett” (oralt, under utveckling)
 5. Intrajejunalt (genom tunntarmen, godkänt)
 6. Intravenöst (genom blodkärl, underutveckling)
 7. Subkutant (under huden, under utveckling)

2. Apomorfin

 1. Intranasalt (genom näsan, under utveckling)
 2. Transdermalt (genom huden, under utveckling)
 3. Rektalt (analt, under utveckling)
 4. Inhalation (genom lungorna under utveckling)
 5. Sublingualt (under tungan godkänt i USA)
 6. Subkutant (under huden, godkänt)
 7. ”Patchpump” (genom huden, under utveckling)

3. Dopaminagonist Rotigone

 1. Transdermalt (genom huden, godkänt)
 2. Subkutant (under huden, under utveckling)
 3. Intranasalt (genom näsan, under utveckling)

Denna lista ovan är inte fullständig, det finns ytterligare ett stort antal ”övriga”! 

Om vi leker med tanken att alla ovan blir godkända och finns tillgängliga, hur skall man veta vad man skall använda?? Eftersom behandlingen ofta är kombinationsbehandling blir dessutom mängden alternativ om inte oändliga så i alla fall väldigt många. Förefaller omöjligt att fatta beslut.

Varje beredningsform har sina fördelar och nackdelar. Det är uppenbart att vi går mot individualiserad behandling, där behandlingen är specifikt anpassad för just denna person. Utan tvekan kommer vi behöva hjälp från olika prover, genetiska tester, inte minst läkare och sannolikt även AI (Artificiell Intelligens) för att kunna välja rätt väg. Detta kan faktiskt redan behövas idag eftersom det redan nu finns många alternativ att välja emellan!! Som i allt annat nuförtiden verkar AI vara en möjlig och kanske även nödvändig lösning. Med varje ny lösning skapas dock nya problem – så man skall inte tro det blir en enkel väg fram!! Min gissning är dock att vi kommer att ha AI inom Parkinson inom en inte all avlägsen framtid. Tiden får visa.” (Hämtat från: sviktfas.se/framtiden-behandling-parkinson/.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.