Träning & hälsa

Att träning och fysisk aktivitet är ett måste vid Parkinson är nog något som alla drabbade vet. Hur och vad man kan träna är individuellt – men att röra på sig varje dag är ett måste!

Sedan ska man ju träna sin hjärna också, hjärnjympa för minnet varje dag – pust.

Jag har provat mig fram med olika former av träning, fysisk aktivitet, och upptäckt hur lätt det är att begränsa sig. Just nu, efter 10 månader med diagnosen Parkinson, är fysisk aktivitet och rörelse en viktig pusselbit för att mildra en del av mina symptom. Jag har valt en kombination av olika träningsformer som jag gör idag och får jag lust att prova något nytt gör jag det. Det viktigaste för mig är att träningen är glädjefylld. Jag har satt upp några krav och några önskemål. För mig är det viktigt att träning utmanar mig fysiskt, samtidigt som jag skall klara av att göra de olika övningarna. Det här är viktigast för mig då mina symptom begränsar mig:
att jag har roligt när jag tränar.
att jag tränar balans, rygg och core.
att det är en blandning av styrka, puls, balans, koordination och stretch.
Med den här kombinationen av träning vill jag förbättra min kropps hållning, balans, styrka och minska rigiditeten i musklerna.
Koordinationen i olika fysövningar (med och utan pulstopp) och i dans gör att hjärnan får jobba lite också!
Promenader var och varannan dag har jag upptäckt passar min kropp bra och påverkar stelheten, åtminstone för stunden.

Jag vill må så bra som möjligt så länge som det går och är en genomtänkt kombination av träning vägen dit så går jag den gärna.
Hjärnan får, som sagt, en del träning tack vare koordination i olika övningar. Sudoku och korsord är andra former av träning, precis som att läsa böcker.