Parkinsonsymptom – skakningar (tremor)

Det tredje vanligaste symptomet vid Parkinson (tillsammans med rörelsehämning och muskelstelhet) är skakningar. Den vanligaste formen av skakning kallas för ”pillertrillar-tremor” eftersom tummen och pekfingret rör sig fram och tillbaka. Symptomet skakningar kan också yttra sig som darrning eller att man ”skakar till” i en kroppsdel en gång. Symptomet kan börja på ena sidan av kroppen men det är inte nödvändigt, det vanligaste är att det börjar i handen men det kan lika gärna visa sig i en annan del av kroppen.

Det här är ett intressant symptom tycker jag; det yttrar sig så olika!

Det var det här symptomet som fick mig att börja fundera över om det fanns någon koppling med andra motoriska symptom i min kropp.

Hos mig yttrade sig symptomet i början som något jag uppfattade som en ryckning i vänsterhanden under den avslutande meditationen efter yogapassen. Det som först bara var en enstaka ryckning under de här tio minuterna ökade över tid till två, fyra o.s.v. enstaka ryckningar.
Det var inte självklart att komma fram till att de här enstaka ryckningarna var en form av symptomet skakningar.

”Har du några skakningar?” En ganska vanlig fråga när man har Parkinson – Mitt automatiska svar blir: ”Nej, jag skakar egentligen inte”. Men om jag tänker efter och funderar kring min beskrivning av symptomet växer en annan bild fram. För nej jag har inga uttalade skakningar. Det finns bara ett tillfälle då jag skakar och då bara i vänsterhanden; det är när jag har tränar hårt fys. och puls. Tar jag tag i handen slutar de.
Däremot darrar jag inombords – det syns inte men det känns. De här darrningarna är svåra att beskriva, och de kommer bara i vissa situationer – ibland! Det finns inget tydligt mönster för när de kommer. Jag har lyckats hitta några saker som kan trigga darrningar – men inte alltid!
– när jag är trött
– när jag är stressad
– när jag fryser
– när jag har för mycket omkring mig = obalans
– när jag har för långt träningsuppehåll

För mig betyder det här att det gäller att vara observant på både kroppen och hjärnan när man lever med Parkinson. Ibland kan det vara bra att tänka efter och analysera hur kroppen känns vid olika tillfällen och situationer för att kunna upptäcka både nyanser, mönster och ibland t.o.m. tydliga symptom. Jag funderar ofta på om jag skulle börja logga symptom, väder, aktiviteter, kost e.t.c. under en period och se om jag hittar några mer tydliga mönster till vad som triggar ”skakningar” (och andra symptom). Det skulle kunna bli en spännande utmaning!

2 kommentarer på “Parkinsonsymptom – skakningar (tremor)

  1. Hej
    Jag känner delvis igen det med skakningar och ryckningar. Bara min vänstersida är påverkad och det var när jag hade gjort mitt yogapass och låg ner för en längre vila, ca. 15 min på rygg med armarna ut med sidorna och handflatorna uppåt som jag märkte att började rycka och skaka i vänster hand. Men vred jag handen så handflatan pekade nedåt så sluta det. Kan också rycka till okontrollerat i kroppen men har inte tänkt på om det är hö. eller vä. sida.
    Det jag också har märkt om jag är stressad eller nervös så blir mina rörelser ryckiga men om det har med sjukdomen att göra vet jag inte.
    Ha det så bra!
    Jörgen

    Gillad av 1 person

    1. Hej
      Visst är det intressant, vi har samma diagnos, och delvis samma symptom. Men samtidigt är det saker som är individuella! Det du skriver om att när du vred handen så att handflatan kom nedåt så blev den stilla; det var exakt samma sak för mig. Jag undrar hur det kan vara så stor skillnad om handflatan är vänd uppåt eller nedåt. Skulle vara intressant att få svar på den frågan.
      Må gott.
      Cecilia

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.